۱۳۸۹ خرداد ۱۵, شنبه

حرکت آمریکای لاتین به سمت قطع روابط با اسراییل، قدسنا

حرکت آمریکای لاتین به سمت قطع روابط با اسراییل (تفسیر)
1389/03/14


محکومیت ها و اعتراضات در کشورهای آمریکای لاتین به تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی علیه ناوگان امداد رسان بین المللی به نوار غزه در آبهای بین المللی همچنان ادامه دارد و به نظر می رسد یک حرکت عمومی در این کشورها به سوی قطع کامل روابط با اسراییل آغاز شده است همانگونه که برخی از این کشورها قبلا مبادرت بخه این کار کردند و اخیرا نتیز نیکاراگوا به جمع کشورهای قبلی پیوست. این در حالی است که هوگو چاوز رییس جمهور ونزوئلا نیز اخیرا سازمان جاسوسی موساد را متهم به تلاش برای ترورش کرد.

در این چارچوب دولت نیکاراگوا از قطهع رابطه خود با اسراییل خبرداد و تاکید کرد که نمی تواند با دولتی دارای روابط باشد که هیچ احترامی به قوانین بین المللی نمی گذارد و اقدام به راهزنی می کند. این اقدام نیکاراگوا پس از ان صورت گرفت که اکوادور سفیرش اقای رافائل ونتمیا را در اعتراض به تجاوز رژیم صهیونیستی علیه ناوگان آزادی از نل اویو فراخواند.

به این ترتیب نیکارگوا و اکوادور به دو کشور ونزوئلا و بولیوی پیوستند که سال گذشته در اعتراض به جنایت اسراییل در جنگ 22 روزه روابط خود را با رژیم صهیونیستی بطور کامل قطع کردند. به دنبال این اقدامات فریادها علیه رژیم صهیونیستی در کشورهای آمریکای لاتین بالا گرفت تا جاییکه گزارش شده است دولت پاراگوئه نیز در نظر دارد به تاسی از اکوادور در اعتراض به تجاوز علیه ناوگان آزادی غزه سفیرش را از تل اویو فراخواند.

در حال حاضر در نزد بسیاری از حکومت های چپ گرای آمریکای لاتین تمایل بسیار زیادی به قطع روابط با اسراییل به دلایل متعدد وجود دارد که از مهمترین این شاخصه ها می توان به رغبت این کشورها در اتخاذ موضعی واحد نسبت به قضایای بین المللی از جمله قضیه فلسطین اشاره کرد.

شاخصه و دلیل دیگر این موضوع به همدردی های سنتی افکار عمومی آمریکای لاتین با قضیه فلسطین خصوصا و قضایای عربی عموما برمی گردد. سومین دلیل این اقدام کشورهای آمریکای لاتین این است که روسای اکثر این کشورها دارای تمایلات انقلابی بوده و تقریبا همه آنها درباره موضوع فلسطین یک صدا هستند.

البته برزیل شاید تا حدودی از این قاعده مستثنی باشد. اما همین کشور دوشنبه گذشته بلافاصله پس از حمله رژیم اسراییل به ناوگان آزادی غزه سفیر این رژیم در برازیلیا را به وزارت خارجه خود فراخواند و نسبت به این اقدام تل آویو اعتراض کرد. اگرچه برزیل روابطش با اسراییل را قطع نکرد اما دلیل این اقدام برازیلیا این است که این کشور تمایل دارد تا در تحولات خاورمیانه ایفای نقش کند. که نمونه این تمایل مشارکت برزیل با ترکیه در حل و فصل برنامه هسته یی جمهوری اسلامی ایران است. همچنین آقای لولا داسیلوا رییس جمهور برزیل تمایل دارد نوعی روابط باز با همه کشورهای جهان داشته باید لیکن این نگاه هرگز مانع از آن نشد که برزیل از اقدام اسراییل انتقاد نکند.

رسانه های آمریکای لاتین اخیرا فاش کردند که ساکنان این منطقه از جهان با گذشت زمان مواضعی سختگیرانه علیه اسراییل اتخاذ کرده اند و این به معنای پایان حضور اسراییل در آمریکای لاتین است. انجمن های یهودی در کشورهایی مثل پاراگوئه آرژانتین و برزیل اخیرا با صدور بیانیه هایی نسبت به گرایشات جدید ملتهای آمریکایی لاتین شدیدا ابراز نگرانی کرده اند.

معمولا اظهارات هوگو چاوز رییس جمهوری ونزوئلا از بیشترین تندی علیه اسراییل یویژه پس از جنایت علیه ناوگان آزادی غزه برخوردار است. به گونه یی که چهارشنبه گذشته از این فرصت سود برد و در خطابی به سران اسراییلی از عمق وجودش اسراییل را دولتی ملعون و سران این رژیم را تروریست و قاتل توصیف کرد.

چاوز حمله به ناوگان بین المللی آزادی غزه را جنایت جنگی توصیف کرد که اسراییل مرتکب ان شده است. وی این سوال را مطرح کرد که " دادگاه بین المللی جنایی کجاست؟ عدالت در جهان کجاست؟ رییس جمهور ونزوئلا آنگاه از تامین مالی مخالفان خود توسط اسراییل برای برکناری اش پرده برداشت و سازمان اطلاعات اسراییل موساد را به برنامه ریزی برای ترورش متهم نمود.

به قلم / حسین مجدوبی